Τι είναι & πώς ξεκίνησε

Tί είναι η κρυοθεραπεία

Η Κρυοθεραπεία είναι λέξη ελληνική και προέρχεται από τις λέξεις «κρύο» & «θεραπεία». Η κρυοθεραπεία, γνωστή και ως «ψυχρή μέθοδος», κρυοχειρουργική, κρυοπηξία (cryoablation) ή στοχευόμενη θεραπεία κρυοπηξίας αναφέρεται στη χρήση υπερβολικού ψύχους για την καταστροφή του παθολογικού ιστού, συμπεριλαμβάνοντας τα καρκινικά κύτταρα. 

Πρόκειται για μια πολύ δημοφιλή, απλή, αποτελεσματική και ασφαλή θεραπευτική μέθοδο, χωρίς τοπική αναισθησία που επιτρέπει στον ασθενή να επιστρέψει χωρίς περιορισμούς στις υποχρεώσεις του. Θεωρείται επίσης μοναδική αφού κατόρθωσε να υπερισχύσει πολλών άλλων εναλλακτικών θεραπευτικών μεθόδων.

Στις μέρες μας έχει εξελιχθεί και χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία πολλών παθήσεων του δέρματος.

Η μέθοδος της κρυοθεραπείας εφαρμόζεται κυρίως από τους Δερματολόγους – Αφροδισιολόγους, αλλά και από πολλούς επαγγελματίες στο χώρο του αθλητισμού και της φυσικοθεραπείας.

Επίσης εφαρμόζεται και στις ειδικότητες της νευροχειρουργικής, της ογκολογίας, της γυναικολογίας, της ουρολογίας και της οφθαλμολογίας.

Από πότε εφαρμόζεται η κρυοθεραπεία;

Biofreeze, κρυοθεραπεία Οι αντιφλεγμονώδεις, αναλγητικές και θεραπευτικές ιδιότητες του φυσικού ψύχους ήταν γνωστές από την αρχαιότητα στους Αιγύπτιους και τους Έλληνες. Η πρώτη γραπτή αναφορά για την θεραπευτική εφαρμογή του ψύχους συναντάται στην Αρχαία Αίγυπτο στον χειρουργικό πάπυρο του Edwin Smith περίπου το 2500 π.χ. Στον πάπυρο αυτό συνιστάται η χρήση κρύων επιθεμάτων και αλοιφών από βότανα που δημιουργούσαν μια αίσθηση ψύχους για την αντιμετώπιση κρανιακών καταγμάτων και μολυσμένων ανοιχτών πληγών.

Στην Αρχαία Ελλάδα ο Ιπποκράτης χρησιμοποίησε το ψύχος για να ελέγξει την αιμορραγία και να μειώσει την φλεγμονή και τον πόνο των επώδυνων αρθρώσεων. Η σύγχρονη κρυοχειρουργική άρχισε να αναπτύσσεται στις αρχές του 1890 όταν υγροποιήθηκαν διάφορα αέρια όπως ο αέρας, το υδρογόνο , το διοξείδιο του άνθρακα, το πρωτοξείδιο του αζώτου και το υγρό άζωτο.
 
Powered by MicroWeb Hellas